Onderzoek door de Hogeschool van Rotterdam

Hieronder staat een overzicht van een aantal onderzoeken op het gebied van elektrische mobiliteit en de onderliggende systemen die door de Hogeschool van Rotterdam worden uitgevoerd.

1. e-Mobility-Lab (RDM)
Elektrisch aangedreven voertuigen maken meer en meer deel uit van het straatbeeld, maar toch zijn er nog veel vraagstukken die aandacht vragen om deze manier van aandrijven toekomstbestendig te maken en houden. De vier door het consortium geprioriteerde onderzoeksthema’s zijn: Regeneratie (regeneratief remmen & energie), Kosten, Veiligheid en Service (& onderhoud).


Experts: Ir. Kees Machielse en Ir. Frank Rieck

Voor meer informatie, klik hier.

2. INTRALOG (Intelligent Truck Applications in Logistics) – samen met HAN
Onderzoek naar autonoom rijdende slimme voertuigen in de haven van Rotterdam. “ Schoner, veiliger, goedkoper en sneller naar de 24 uurs economie”.


Experts: Ir. Kees Machielse en Ir. Frank Rieck

Voor meer informatie, klik hier.

3. STAD (Spatial and Transport Impacts of Automatic Driving)
Onderzoek naar de gevolgen van autonoom rijden op het transport en de infrastructuur. Autonoom rijden gaat de komende tientallen jaren zorgen voor drastische veranderingen voor de openbare ruimte/ infrastructuur voor de mobiliteit van de voetgangers en het wegverkeer. Publieke en private partijen zullen hier rekening mee moeten gaan houden. Er is nog niet genoeg informatie over de impact, dit project gaat onderzoek doen naar de gevolgen met een brede scope. Veel synergie met de projecten INTRALOG en INTRAMOLOG.


Experts: Ir. Kees Machielse en Ir. Frank Rieck

Voor meer informatie, klik hier.

4. e-Busz (opdracht RET)
Van een verdere ontwikkeling naar de Zero Emissie bus. Het is de bedoeling dat de e-Busz zoveel mogelijk elektrisch als een Zero Emissie Bus in de dienst gaat rijden. Daarvoor is het nodig dat de dienstregeling zo wordt ingericht dart de bussen op geplande wijze met hoog elektrisch vermogen tussendoor kunnen worden geladen óf dat de bussen worden aangepast zodat ze elektrisch kunnen rijden.


Experts: Ir. Kees Machielse en Ir. Frank Rieck

Voor meer informatie, klik hier.

5. Community of Practice Future Mobility
De Community of Practice Future Mobility (Toekomstige Mobiliteit) verbindt zowel de elementen in mobiliteit (voertuigen, infrastructuur, logistiek) en de bijbehorende managementprocessen als ook de projecten die in dat kader worden gerealiseerd. Binnen de CoP worden Hogeschool breed en Hogeschool overstijgend projecten samengebracht. Concreet in de verbinding tussen de opleidingen, kenniscentra, bedrijven en onderzoeksprogramma’s.
Toekomstige Mobiliteit gaat enerzijds over het nadenken over de toekomst en het vormen van een beeld en visie. Echter veel belangrijker is het om ons voor te bereiden op de ontwikkelingen van de toekomst.


Experts: Ir. Kees Machielse en Ir. Frank Rieck

Voor meer informatie, en een overzicht van de actuele projecten, klik hier.