Nederlandse E-Mobility bedrijfsleven naar Oostenrijk

PIB_E_mobility_header[1]
Ondertekening PIB E-Mobility Nederland Oostenrijk met RVO op 1 dec 2016

De ontwikkeling van elektrische mobiliteit staat niet stil. Begin december startte een nieuw ‘Partners International Business’-programma, dat Nederlandse ondernemers in deze sector de komende drie jaar ondersteunt bij het betreden van de Oostenrijkse markt.

Naast (zwaar)transport, distributie en smart charging, gaat dit programma zich bezighouden met de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Het programma wordt in begin 2017 in Wenen gepresenteerd: op 31 januari 2017 op de ambassade, en op 1en 2 februari op de EL-Motion conferentie en beurs.

Het PIB-collectief bestaat momenteel uit Camptoo, Deodrive, Dutch-INCERT, Emodz, Emoss, EV consult, Hansa Green Tour en de NHTV. De partners vinden nu de tijd rijp voor samenwerking met Oostenrijk, omdat dit lang onlangs een nieuw stimuleringsbeleid heeft gepubliceerd voor elektrisch vervoer.


Het collectief staat open voor nieuwe partners.
Zowel de ontwikkeling van als de vraag naar elektrische voertuigen zit in een stroomversnelling. Uit cijfers van het RVO blijkt dat sinds oktober 2016 meer dan 100.000 elektrische voertuigen geregistreerd staan in Nederland. In 2012 lag dit aantal nog op minder dan 10.000. De Nederlandse ambitie is dat  alle in 2035 nieuw verkochte auto’s op elektriciteit en/of waterstof rijden. In 2050 moet het Nederlandse wagenpark volledig bestaan uit emissieloze auto’s, dus auto’s met een brandstofcel en/of accupakket.
Er word veel gekeken naar het verbeteren van de huidige technieken in elektrische voertuigen. Maar ook naar mogelijkheden om verschillende technieken te combineren zoals in een batterijelektrische auto met een range-extender op waterstof.

Deze verduurzaming is binnen het hele mobiliteitsgebied te merken. Zo kun je nu ook CO2-neutraal op vliegvakantie naar bestemmingen binnen en buiten Europa. Een gebied waarop nog geen ontwikkeling plaatsvindt, is het verduurzamen van de ultieme road trip. Het is nog niet mogelijk om van de ultieme vrijheid te genieten met een elektrisch aangedreven camper.

 

foto_van_de_camper[1]
Foto: eerste ontwerp van de elektrische promotie camper

Daar komt binnenkort verandering in. Op 1 december is er een convenant Partners for International Business (PIB) met het Rijk getekend, met als één van de doelen om het ‘elektrisch camperreizen’ in Oostenrijk voor iedereen mogelijk en bereikbaar te maken. De partners produceren momenteel een eerste elektrische camper. Deze zal vervolgens – als hij niet nodig is voor evenementen en beurzen – via het deelplatform Camptoo beschikbaar worden gesteld aan iedereen die een duurzame road trip in het prachtige Oostenrijk wil beleven.

Partners International Business is een stimuleringsmaatregel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en bedoeld om het – vooral voor het MKB – makkelijker te maken om zaken te doen op een specifieke buitenlandse markt. In een PIB werken Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen in een enkele jaren durend programma, met ondersteuning van de ambassade en RVO.

Noot:
Informatie over dit PIB is te verkrijgen bij de penvoerder Julia Williams (Juliawilliamsjacobse@kpnmail.nl; 06-11929440).